Ik besluit naar Oostende te fietsen om de tentoonstelling "Bonjour Ostende", en het Stadsmuseum te bezoeken.

Ik heb een hotelletje geboekt, want ik wil s'anderendaags ook naar Raversijde om eindelijk de Atlantic Wall af te wandelen.
De "Rock Strangers" van Arne Quinze blijven fascineren. |

Ik ga eerst de tentoonstelling bezoeken in de Venetiaanse Gaanderijen.
Oostende als onderwerp van poëzie, romans, verhalen, toneelstukken, films, opera’s of stripverhalen. Oostende werd ook en vooral veelvuldig geschilderd, getekend en gegraveerd door bekende en minder bekende Belgische en buitenlandse kunstenaars. De tentoonstelling ‘Bonjour Ostende’ geeft een chronologisch overzicht van ‘Oostende in de internationale kunst’, met een reeks werken uit de 18de tot en met de 21ste eeuw.
In haar duizendjarig bestaan is Oostende aan de Noordzee uitgegroeid van een bescheiden gehucht tot de zogenaamde ‘Koningin der Badsteden’. De eerste sporen van Oostende zijn te vinden in de 9de en de 10de eeuw. De geschiedenis van Oostende is er een van verwoesting en heropbouw. De Stad is niet meer wat ze was en zal die nooit meer zijn. In 1964 vierde de Stad haar duizendjarig bestaan met verschillende festiviteiten en een grote tentoonstelling in de Koninklijke Villa. Tijdens de laatste vijftig jaar is de Stad onherkenbaar veranderd. Sinds een tiental jaar kent Oostende een hergeboorte en nestelt ze zich op de culturele kaart van Vlaanderen, België en Europa.
‘Bonjour Ostende’ getuigt daarvan met schilderijen, tekeningen en gravures van binnen- en buitenlandse kunstenaars. De tentoonstelling toont onder andere werken van James Ensor, Léon Spilliaert, Constant Permeke en Jan De Clerck. ‘Bonjour Ostende’ gaat ook over internationale kunst en brengt schilderijen van ondermeer William Turner, Erich Heckel, Edouard Pignon, Leo Gestel, Felix Nussbaum en Heinrich Campendonck naar Oostende.

Ook de hedendaagse kunst komt aan bod: schilderijen van Iannis Kounellis, Roger Raveel en Thierry De Cordier, alsook videowerk en foto’s van Lili Dujourie. Er is ook een sectie fotografie met foto’s van vooral Maurice Antony en een onderdeel gewijd aan de cinema met films van Henri Storck, die beiden de Stad op een uitzonderlijke manier in beeld hebben gebracht.

De binnenkoer met zicht op de Belvedere van koningin Louise-Marie |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten