Een solo uitstapje naar de Musea van het Verre Oosten.
Van het Noordstation met tram 3 (richting Esplanade) tot aan Araucaria.
Op het koninklijke domein van Laken bevinden zich drie fantastische Aziatische gebouwen:
de Japanse Toren,
het Chinees Paviljoen en
het Museum voor Japanse Kunst, alledrie grootse architecturale verwezenlijkingen van Leopold II.
Chinees Paviljoen |
Dit opmerkelijke exotische geheel wordt gerekend tot de laatste grote architectonische realisaties in opdracht van koning Leopold II (1835-1909).
De Franse architect Alexandre Marcel (1860-1928) ontwierp de gebouwen. Om die een authentiek accent te geven, werden zij voorzien van een bekleding die speciaal in het Verre Oosten werd vervaardigd. Zo komen de sierelementen van de Japanse Toren uit Yokohama en werd het toegangspaviljoen besteld in Tokio. Het polychrome houtwerk van de kiosk en van het Chinees Paviljoen is afkomstig uit Shanghai.
Het feeërieke interieur van het Chinees Paviljoen werd ontworpen als een luxueus restaurant, maar werd nooit daarvoor gebruikt. De aankleding bestaat, net als de buitenkant, uit een exuberante vermenging van Europese elementen en chinoiserieën.
In het Chinees Paviljoen staan belangrijke collecties opgesteld die het volledige gamma omvatten van de Chinese porseleinproductie gemaakt voor de Europese markt in de 17de en de 18de eeuw en die werd ingevoerd door de Oost-Indische compagnieën.
Het dienstgebouw van het Chinees Paviljoen was lange tijd gesloten. Op 21 maart 2006 kreeg het, na grondige restauratiewerken, de functie van Museum voor Japanse Kunst. Daar wordt voortaan de klassieke Japanse kunst van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis geëxposeerd, die zich vooral toespitst op de Edo-periode (1600-1868).
Hokusai (1760-1849) is wellicht een van de bekendste Japanse kunstenaars.
Na een uitzonderlijk lange loopbaan liet hij een zeer divers oeuvre na, waaronder schilderijen, boekillustraties en prenten met alle klassieke thema’s, zoals portretten van acteurs of mooie vrouwen, en landschappen.
Voor deze tentoonstelling werd een selectie gemaakt uit de rijke verzameling van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. De Japanse prentencollectie telt in totaal ruim 7500 prenten, vaak nog in uitzonderlijk goede staat van conservatie. Op de tentoonstelling zijn een vijftigtal werken te zien van Hokusai en enkele van zijn leerlingen, waarvan de meest kostbare exemplaren op dinsdag 30 april worden gewisseld
Zijn voorstellingen van de berg Fuji gelden als iconen van de Japanse prentkunst en misschien zelfs van het land zelf. Geheel in de Japanse traditie beeldt hij het landschap zelden af zonder menselijke aanwezigheid, in zijn geval met voorstellingen van de gewone man tijdens zijn dagelijkse activiteiten, in plaats van beroemde acteurs, helden of befaamde schoonheden.
The Great Wave |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten